III. GELECEKTEKİ TUTSAKLIK HAKKINDA TESELLİ ÖNBİLDİRİLERİ (40-66. Bölümler)Eğer ilk 39 bölüm Eski Antlaşma kitaplarına benziyorsa, o zaman sonraki 27 bölüm İsa Mesih’in örnekleriyle dolu olacak ve Yeni Antlaşma kitaplarına benzeyecektir. Yeşaya’nın bu bölümde (40-66’ncı bölümler) Peygamber, Yahuda’nın Babil esaretinden dönüşünü ve Mesih’in ikinci gelişinde bütün ulusu kapsayacak olan gönencini görür. A. İsrail’in Yaklaşan Kurtuluşuyla İlgili Teselli Edilmesi (40-48. Bölümler)1. Tanrı’nın Bağışlaması ve Esenliğiyle Teselli (40:1-11)40:1,2 40’ncı bölüm sürgünden dönenler için teselli sözcükleriyle başlar. Yeruşalim’in sıkıntıları sona ermiş, suçlarının cezası ödenmiştir, çünkü günahlarının cezasını Rab’bin elinden iki katıyla (tam ve uygun ölçüde) almışlardır. Bu olayın farkına tam anlamıyla Mesih’in ikinci gelişinde varılacaktır. Bu arada, bu yaşlı yeryüzü, hatta kilise bile büyük teselliye ihtiyaç duymaktadır. Her birimiz Tanrı halkını birazcık da olsa teselli etmek için elimizden geleni yapmalıyız:
Tanrı’dan sana teselli ustalığı vermesini iste; 40:3-5 Şöyle haykırıyor bir ses: “Çölde RAB’bin yolunu hazırlayın.” Vaftizci Yahya Mesih’in ilk gelişindeki haberci rolünü üstlenmiştir (Mat.3:3). İlyas, bunu ikinci gelişte tamamlayacaktır (Mal.4:5, 6). Mesih’in gelişiyle ilgili hazırlık ruhsaldır, topografik değildir. Morgan şöyle yazar:
Dağlar ve tepeler gururlu, vadiler ise alt sınıftaki insanları simgeler. Düzgün olmayan sert bir karakterin yumuşatılması gerekir. Rab’bin yüceliği (Rab’bin kendisi) görünecek ve bütün insanlar hep birlikte O’nu görecektir (Bk. Va.1:7). 40:6-8 Rab peygambere, insanlara “duyurmasını” buyurur. Onların fani, ama sözünün kalıcı olduğunu anlatmasını ister. Bu ayetler bütün insanların, özellikle de İsrail’de hüküm sürenlerin ölümlü olduğunu belirtmektedir. “Tanrımız’ın sözü sonsuza dek durur” ifadesi, çok sayıda Hıristiyan okulu tarafından ilke edinilmiştir. Genellikle de Latince olarak kullanılır: Verbum Dei manet in aeternam. William Kelly şöyle yazar:
40:9-11 Siyon, Mesih’in gelişine ilişkin iyi haber getiren müjdeci olabilir. Haber, Siyon’a bazı bayan müjdeciler tarafından getirilmiştir (“Siz” sözcüğü dişildir). 10 ve 11’inci ayetler, Tanrı’nın hem sert hem de çok iyi olduğunu bildirir. Kendisini kabul etmeyi reddedenlere sert, ama uluslar arasına dağıtılan sürüsü ve koyunlarına yumuşak davranır. Bu ayetler, O’nun güç ve yücelik içinde gelişini resmederler. 2. Tanrı’nın Sıfatlarıyla Teselli (40:12-31)40:12 Bu bölümde, putların ne kadar boş olduğu, Tanrı’nın ise ne kadar büyük olduğu anlatılmaktadır. Rab denizleri avucuyla, gökleri karışıyla ölçtü. Yerin toprağını ölçeğe sığdırdı. 40:13,14 O’nun Ruhu’nu hiç kimse yönlendiremez. Yaratılış, kimsenin yardımı olmadan gerçekleşmiştir. 40:15-17 Uluslar, Rab için kovadaki bir damla su kadar önemsizdir. Lübnan ormanı yakıt sağlamak için yeterli değildir. Ormanın bütün hayvanları bile yakmalık sunu için yetersizdir. 40:18-26 Öyleyse, böylesine büyük Tanrı’yı insanın yaptığı hangi puta benzetebilirsiniz? Zengin adam, putunu değerli madenden, yoksul adam ise tahtadan yapar. Hepsi saçmalıktır! Rab’bin kişiliğinin ve gücünün büyüklüğünü duymamışlar mıdır, bilmezler mi? Yıldızları yaratan Tanrı’nın büyüklüğü hangi putla karşılaştırılabilir? Geceleri her bir yıldızı adıyla çağırır, üstün gücü sayesinde hepsi yerli yerinde durur. 40:27-31 Eğer Yahuda halkının cesareti kırıldıysa ve Tanrı’nın hâlâ kendisiyle ilgilenip ilgilenmediğini merak ediyorsa, Rab’bi bekleyenlerin taze güce kavuşacaklarından emin olmalıdır. Tek bir hata yapmadan rehberlik ettiği yıldızları bile düşünen Tanrı’nın, halkıyla ilgilenmeyeceğini düşünmek saçmadır. |
Kutsal Kitap
1 ‹‹Avutun halkımı›› diyor Tanrınız, |
1. G. Campbell Morgan, Searchlights from the Word, s.229.
2. Jennings’in yaptığı alıntı, Isaiah, s.467.