C. İmmanuel’in Kitabı (7-12. Bölümler)1. Mesih’in Mucizevi Doğumu (7. Bölüm)7:1,2 7-12’nci bölümler, İmmanuel’in Kitabı olarak anılır, çünkü Mesih hakkında çok açık önbildiriler içerir. 6 ve 7’nci bölümler arasında Yeşaya, Yotam’ın egemenliğini atlayarak Ahaz’ın zamanındaki olayları anlatır. Suriye ve İsrail’in (Efrayim) Yahuda’ya karşı birleşerek Yeruşalim’i tehdit ettikleri zamanda yaşanmaktadır. 7:3 Yeşaya ve oğlu Şear-Yaşuv 1 Yukarı Havuz’un su yolunun sonuna, Çırpıcı Tarlası’na giden yola, Ahaz’ı karşılamak için çıkarlar. Kral oraya kentin su stoklarını denetlemek için gitmiş olabilirdi. Çırpıcı Tarlası, insanların yeni yıkanmış giysilerini güneşte ağartmak için serdikleri bir yerdi. 7:4-9 Rab, peygamber aracılığıyla Ahaz’a korkmaması gerektiğini bildirir. Suriye ve İsrail kralları (Resin ve Pekah), tüten iki yanık odun parçasından başka bir şey değildirler. Her ne kadar birleşerek Yahuda’ya saldırmayı planlasalar ve Taveal’ın oğlunu kral ilan etmeyi tasarlasalar da, bu planları suya düşecektir (Suriye ve İsrail, Yahuda’yı kuşattı, ama Asurlular yaklaştığında baskı kalktı). Suriye’nin başkenti nasıl Şam, kralı da Resin ise, İsrail’in de aynı şekilde 65 yıl içinde fethedileceğine şüphe yoktu (Bu bildiri 2.Krallar 17’de gerçekleşecektir). Nasıl İsrail’in başkenti Samiriye, kralı da Pekah ise, Ahaz da Tanrı sözüne inanmadığında aynı şekilde kesilip atılacaktır. 7:10-13 RAB, Ahaz’a kendisinden bir işaret istemesini söyler; bu işaret göklerde ya da yeryüzünde olabilirdi. Bu işaret, Suriye ve İsrail birliğinin Yahuda’yı yenemeyeceğinin belirtisi olacaktı. Ahaz kendisini koruyan Asur’a güvenmeyi sürdürmek istediğinden işaret istemeyi reddeder. Dindarlığı da alçakgönüllülüğü de sahtedir. Rab, kralın tutumundan hoşnut olmaz, ama belirtiyi yine de verir. Vine şu yorumda bulunur:
7:14 Pek çok önbildiri gibi, bu da zamanından önce (Ahaz’ın günlerinde) yerine gelmişe benzer ve daha sonra tam olarak yerine gelmiştir (Mesih’in ilk gelişinde). 14’üncü ayet Mesih’e işaret eder; bakirenin Oğlu’nun 3 adı İmmanuel’dir. İmmanuel, “Tanrı bizimledir” anlamına gelir. Yine Vine’dan alıntı yapalım:
7:15-17 15 ve 16’ncı ayetler, 8:18’de bir belirti olacağı söylenen Yeşaya’nın Maher-Şalal-Haş-Baz adlı ikinci oğlunu işaret ediyor olabilir. Bakireden doğan bu çocuk kötüyü reddedip iyiyi seçecek yaşa gelince tereyağı ve bal yiyecektir. Ama bu yaşa ulaşmadan önce, Asur ve İsrail ülkeleri, kralları tarafından terk edilecek ve böylece Yahuda’nın korktuğu müttefikler başarılı olamayacaklardır. Ama Tanrı, Asur Kralı’nın saldırılarıyla Yahuda’yı da cezalandıracaktır. 7:18-22 Tanrı, sinekleri (Mısır) ve arıları (Asur) ıslıkla çağıracak, onlar da gelip Yahuda’ya saldıracaklardır. Tanrı’nın kiraladığı ustura olan Asur Kralı onları utandırıp rezil edecektir. Jennings şöyle yazar:
7:23-25 Bir zamanlar bol ürün veren toprak, dikenli çalılarla kaplanacaktır. Toprak işlenemez hale gelecek, yalnızca sığırların gezindiği, davarın çiğnediği bir yer olacaktır. |
Kutsal Kitap
1 Uzziya oğlu Yotam oğlu Ahaz Yahuda Kralıyken, Aram Kralı Resinle Remalya oğlu İsrail Kralı Pekah Yeruşalime saldırdılar, ama ele geçiremediler. |
1. Oğlu’nun adının anlamı Sağ kalanlar dönecek’tir.
2. Vine, Isaiah, s.35.
3. Bakire olarak çevrilen İbranice sözcük (14’üncü ayet – âlmâh), genç kadın anlamına da gelebilir. Önbildiri, Yeşaya’nın karısı, “Maher-Şalal-Haş-Baz”ı doğurduğunda kısmen gerçekleşmiş olabilir (8:1-4). Ama Mesih’in doğumuyla tam olarak gerçekleşir. Matta, 7’nci ayetten alıntı yaptığında, yalnızca bakire anlamına gelebilecek olan Grekçe Parthenos sözcüğünü kullanır (Mat.1:23).
4. Vine, Isaiah, s.35.
5. Jennings, Isaiah, s.90.