YORUMI. ÇEKİRGE BELASININ TANIMLANMASI (1. Bölüm)A. Benzeri Görülmemiş Şiddet (1:1-4)1:1-4 Petuel oğlu Yoel burada, kuzeyden gelen bir ordunun Yahuda’yı istila etmesini, çekirge belası simgesiyle tanımlar. Bu peygamberlik, Babil istilası sırasında kısmen gerçekleşmiştir, ama gelecekteki istilacı Kuzey kralı (Asur) olacaktır. Çekirge belası öylesine büyüktü ki, yaşlılar daha önce böyle bir şeyle hiç karşılaşmamışlardı. Bela dört aşamada geldi: Çiğneyen çekirge, kaynaşan çekirge, sürünen çekirge ve tüketen çekirge 1 (Türkçe çağdaş çeviride: Genç çekirge, olgunlaşmış çekirge, yumurtadan yeni çıkan çekirge ve yavru çekirge). Bu simgeler, Tanrı halkı üzerinde egemenlik süren, Babil, Med-Pers, Grek ve Roma adlı dört dünya imparatorluğuna işaret ediyor olabilir. B. Etkileri:
Ulus tövbe etmeye, oruç tutmaya ve dua etmeye çağrılır. Çağrı sarhoşlardan çiftçilere (11, 12, 17, 18. ayetler) ve kâhinlere (8-10, 13-16. ayetler) kadar uzanır. Çekirgeler ülkeyi öylesine talan etmişlerdi ki, Tanrı’ya verilecek sunu ve kurbanlar için hiçbir şey kalmamıştı (8-10. ayetler). Peygamber, bunu Rab’bin günü ve Her Şeye Gücü Yeten’in göndereceği yıkım günü olarak görür (15. ayet). Bu ifade, Tanrı’nın yargılamak üzere harekete geçtiğinde, kötülük ve isyanı ezdiğinde ve görkemle zafer kazandığında kullanılır. Gelecekte, Rab’bin günü, sıkıntı dönemi, ikinci geliş ve Mesih’in bin yıllık krallığı, göklerin ve yeryüzünün ateşe verileceği zamanlara işaret eder. Halk adına konuşan peygamber, merhamet etmesi için Rab’be yalvarır, çünkü ateş, otlakları ve ağaçları kavurmuştur. Yabanıl hayvanlar bile Tanrı’ya haykırırlar, çünkü akan sular kurumuştur. |
Kutsal Kitap
1 RABbin Petuel oğlu Yoele bildirdikleri. |
1. Türkçe eski çeviride geçen “gazan, çekirge, yelek ve hasil” gibi sözcükler, çekirgenin farklı türleri ya da çekirgenin büyüme çağlarına göre adları olabilir.